VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Hoeveel eigen geld moet je in je nieuwe woning steken?

Geplaatst op: 23-05-2020, 15:17:45

De modale starter heeft het moeilijk als hij voor het eerst een huis wil kopen. Volgens Independer en woonplatform Jumba.nl is bijna een derde van de Nederlandse gemeenten onbereikbaar voor alleenstaanden met een modaal inkomen. De huizenprijzen liggen gewoonweg te hoog. Bovendien moet je ook nog eens flink gespaard hebben om een huis te kunnen kopen. Hoeveel? In dit artikel gaan we daar dieper op in. 

Volgens Independer is de situatie vooral nijpend in de provincie Utrecht, waar woningen in maar liefst 85% van de gemeenten te duur zijn voor starters. In het onderzoek werd gekeken naar de situatie van alleenstaanden met een modaal inkomen van 36.000 euro per jaar en met 20.000 euro aan eigen geld. Daaruit blijkt dat in 107 van de 355 gemeenten in Nederland de huizen te duur zijn voor deze groep. In Utrecht gaat het om 22 van de 26 provincies. 

Hoeveel eigen geld moet je meenemen? 

Independer en Jumba.nl berekenden dat een alleenstaande starter gemiddeld bijna 20.000 euro aan eigen geld moet kunnen neerleggen voor de aankoop van een huis van 55 tot 65 vierkante meter. Dit is overigens een bescheiden woonoppervlak afgezet tegen het gemiddeld woonoppervlak van 88m2 voor een eenpersoonshuishouden, aldus het CBS.

“Zonder eigen geld kun je geen huis kopen. Je moet op z’n minst altijd de kosten koper (overdrachtsbelasting, notaris en taxatie) zelf betalen”, zo merkte Independer op. “Omdat het vaak om serieuze bedragen gaat, zijn het dus spannende beslissingen. Helemaal nu de coronacrisis voor financiële onzekerheid zorgt.”

Hoeveel eigen geld je nodig hebt om een huis te kopen hangt af van verschillende factoren. De belangrijkste zijn: 

  • Je inkomen (op basis hiervan wordt je maximale hypotheeklening vastgesteld) 
  • De regio waarin je wil kopen 
  • Het aantal vierkante meters dat wil je wil kopen

Op basis van het onderzoek van Independer en Jumba.nl moet je als starter met een modaal inkomen in Utrecht maar liefst 80.000 euro meenemen voor een huis van 55 tot 65 vierkante meter. Wil je iets meer ruimte, zeg 75 tot 85 vierkante meter, dan gaat dit bedrag al richting 123.000 euro.

Grote verschillen

Verdien je als alleenstaande meer, bijvoorbeeld 54.000 euro per jaar, dan moet je bij een huis van 55 tot 65 vierkante meter bijna 9.000 euro meenemen en voor een huis van 75 tot 85 vierkante meter ruim 30.000 euro. Een groot verschil en nog (redelijk) behapbaar. Ben je met een partner, die net als jij een modaal inkomen heeft, dan moet je bijna 10.000 euro meenemen voor een huis met een oppervlakte tot 85 vierkante meter. 

Het beeld in Amsterdam is nog slechter. Daar moet je als starter met een modaal inkomen bijna twee ton op tafel leggen om een huis tot 65 vierkante meter te kunnen kopen of zelfs 2,6 ton voor een huis tot 85 vierkante meter. Voor stellen is het bedrag 10.000 euro. 

Zelf vergelijken? Independer heeft een speciale Eigengeldkaart gemaakt, om te zien hoeveel eigen geld je per gemeente moet meenemen. 

Wat is eigen geld? 

Onder eigen geld wordt niet alleen je spaargeld verstaan. Dit kan ook geld zijn dat je geleend hebt, maar vergeet niet dat leningen ook invloed hebben op de hoogte van de hypotheek die je kunt afsluiten.

Verder wordt overwaarde van je oude huis gezien als eigen geld, maar die zullen starters dus in principe niet hebben. Ook mag het bedrag worden geschonken. De schenkingsvrijstelling voor de eigen woning biedt de mogelijkheid om maximaal een ton vrij van schenkbelasting te kunnen schenken. De schenking hoeft niet per se van je ouders te zijn.

Voor- en nadelen van eigen geld voor een huis

Een huis kopen met eigen geld is dus noodzakelijk, maar hoever wil je gaan? Ga je al je eigen geld inzetten of wil je alleen aan de minimumvereisten voldoen?

Knab Bank heeft een vijftal voor- en nadelen op een rijtje gezet. Zo is een voordeel van meer eigen geld meebrengen, dat die duurdere woning die je op het oog hebt, toch haalbaar is. Ook is meer geld meebrengen een manier om je maandlasten omlaag te brengen en om je vermogensrendementsheffing te verminderen of zelfs te vermijden. Verder is het risico op restschuld kleiner. 

Er kleven ook nadelen aan veel eigen geld inbrengen, al is dit uiteraard geheel afhankelijk van je situatie. Nadelen kunnen zijn dat je geen geld meer hebt voor (grote) onverwachte uitgaven, je minder aftrekposten hebt of te maken krijgt met een grotere overwaarde bij de verkoop van je woning.

Bron: bijdrage van 22 mei 2020 van Justin Doornekamp op www.iexgeld.nl

Vorige pagina